Alpha Timber - ΑΛΦΑ ΞΥΛΕΙΑΣ, Εισαγωγέας ξυλείας: American alder, ash, cherry, hard maple, soft maple, red oak, white oak, tulipwood, black walnut, aspen, basswood, beech, yellow birch, cottonwood, red elm, gum, hackberry, hickory & pecan, sycamore, willow, σκλήθρο, δεσποτάκι, λεύκα, φλαμούρι, οξυά, οξιά, σημύδα, κερασιά, άσπρη καρυδιά, σφένδαμος, δρυς, λιριόδεντρο, καρυδιά, κελεμπέκι, ποπλαρ, όρεγκον, πιτς πάϊν, ιρόκο, αμπούρα, νιαγκόν, βενγκε, τικ, μεράντι, σαπέλι, σίπο, κ/π, κόντρα πλακέ, κόντρα πλακέ φιλμ, ντεκ, μπαγκιράι, πλακάζ, πάνελ, σύνθετη ξυλεία, σύνθετη επικολλητή ξυλεία


Σκληρή Ξυλεία Αμερικής


Εισαγωγή

Τα δάση σκληρής ξυλείας των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβάνουν ευρεία ποικιλία ειδών σκληρής ξυλείας εύκρατου κλίματος, τα οποία χρησιμοποιούνται για εμπορικούς και μη εμπορικούς σκοπούς από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Η σκληρή ξυλεία Αμερικής προσφέρει στους εκτιμητές, στους κατασκευαστές και στους τελικούς χρήστες σε όλο τον κόσμο ευρεία ποικιλία χρωμάτων, νερών και χαρακτήρων, από τους θερμούς, σκουρότερους τόνους της καρυδιάς, του κόκκινου σκλήθρου, της φτελιάς, της κερασιάς και της κόκκινης δρυός έως τις ανοιχτότερες αποχρώσεις της λευκής δρυός, του σφενδάμου και του δεσποτάκι (Φράξος). Πολλά από αυτά τα είδη παρουσιάζουν επίσης και ενδιαφέρουσες χρωματικές αντιθέσεις μεταξύ του εξωτερικού μέρους του κορμού (σομφό) και του εσωτερικού μέρους αυτού (εγκάρδιο), με είδη όπως η άσπρη καρυδιά αμερικής, το μαστιχόδεντρο και το tulipwood να δεικνύουν ενδιαφέρουσα χρωματική μεταβολή ακόμη και εντός του εσωτερικού μέρους του ξύλου. Τα περισσότερα από τα είδη που παρουσιάζονται στην παρούσα έκδοση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ευρεία ποικιλία εφαρμογών, από τη δημιουργία επίπλων και ντουλαπιών έως εσωτερικών ξύλινων κατασκευών όπως πόρτες, σκάλες και τμήματα ξυλεπένδυσης. Οι φυσικές ιδιότητες ορισμένων ειδών, όπως της δρυός, σκληρού σφενδάμου, δεσποτάκι, καρυδιάς και άσπρης καρυδιάς Αμερικής, τα καθιστούν ιδανικά για πατώματα. Ένας σημαντικός παράγοντας για τους κατασκευαστές είναι ότι τόσο καπλαμάδες όσο και προϊόντα πριστής ξυλείας (μασίφ) είναι διαθέσιμα στα περισσότερα είδη και έτσι συνδυασμοί χρήσης αυτών των προϊόντων είναι εφικτοί σε οποιοδήποτε εφαρμογή.

Η διαθεσιμότητα και τα χαρακτηριστικά των ειδών σκληρής ξυλείας Αμερικής ποικίλουν ανάλογα με τις περιοχές ανάπτυξης και ο χάρτης που παρατίθεται κατωτέρω μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός προέλευσης.

ΑΛΦΑ ΞΥΛΕΙΑΣ, Εισαγωγή ξυλείας από την οικογένεια Αλμπάνη: Αμερικάνικη σκληρή ξυλεία, σκλήθρο, δεσποτάκι, λεύκα, φλαμούρι, οξυά, οξιά, σημύδα, κερασιά, άσπρη καρυδιά, σφένδαμος, δρυς, λιριόδεντρο, καρυδιά, κελεμπέκι, ποπλαρ, όρεγκον, πιτς πάϊν, ιρόκο, αμπούρα, νιαγκόν, βενγκε, τικ, μεράντι, σαπέλι, σίπο, κ/π, κόντρα πλακέ, κόντρα πλακέ φιλμ, ντεκ, μπαγκιράι, πλακάζ, πάνελ, σύνθετη ξυλεία, σύνθετη επικολλητή ξυλεία, ΠΕΛΛΕΤ, ΜΠΡΙΚΕΤΕΣ , PELLET, PELLETS, BRIQUETTES, BRIQUETES

Σημείωση: Πολλά από τα είδη σκληρής ξυλείας Αμερικής όπως δεσποτάκι, tulipwood, μαλακός σφένδαμος και κόκκινη και άσπρη Δρύς, αναπτύσσονται κατά μήκος της Βόρειας, Κεντρικής, Νότιας περιοχής και της περιοχής των Αππαλαχίων. Αλλά, εξαιτίας των διαφορών στις κλιματολογικές συνθήκες, στο είδος του εδάφους και στο υψόμετρο, το ξύλο που παράγεται μπορεί να διαφέρει σημαντικά ως προς το χρώμα, τα νερά και άλλες φυσικές ιδιότητες.

Αειφόροι πόροι

Η αμερικανική βιομηχανία σκληρής ξυλείας, η αρχή της οποίας εντοπίζεται στους πρώτους ευρωπαίους άποικους, διαθέτει πλούσια εμπειρία στην επεξεργασία ντόπιας σκληρής ξυλείας της Βόρειας Αμερικής. Η πηγή της αμερικανικής σκληρής ξυλείας εντοπίζεται κυρίως στα ανατολικά από το Μαίην στο Βορρά έως τον Κόλπο του Μεξικού στο Νότο και στα δυτικά κατά μήκος της κοιλάδας του Μισισιπή. Στις Η.Π.Α. υπάρχουν περισσότερα είδη σκληρής ξυλείας εύκρατου κλίματος από ότι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Πολύ λίγες χώρες μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν την επιτυχία που έχει η Αμερική στην αειφόρο ανάπτυξη των δασών της από σκληρή ξυλεία. Λόγω της εντατικής εφαρμογής των Πρακτικών Βέλτιστης Διαχείρισης (Best Management Practices, BMP), τα δάση σκληρής ξυλείας της Αμερικής αποτελούν μια ζωντανή, υγιή βάση ξυλείας, καθώς επίσης και υποστηρίζουν ένα μεγάλο και ποικίλο πληθυσμό άγριας ζωής, καθαρών ποταμών και ρυακιών και φιλοξενούν διάφορες δράσεις αναψυχής. Τα τελευταία 80 χρόνια βελτιωμένης δασικής διαχείρισης, οι πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί κανονισμοί μαζί με τη μεγαλύτερη κατανόηση της επιστήμης της δασοκομίας και την επιθυμία της κοινωνίας για την προφύλαξη και διατήρηση των δασών είχαν ως αποτέλεσμα μια δραματική ανάκαμψη και ανανέωση των πόρων αμερικανικής σκληρής ξυλείας.

Η βιομηχανία πρίσης και επεξεργασίας σκληρής ξυλείας, η οποία εξαρτάται από αυτή την πηγή, αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό πριστής σκληρής ξυλείας παγκοσμίως. Κατά τα τελευταία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις εξαγωγές σκληρής ξυλείας και μέσω της προσεκτικής διαχείρισης των δασών της κάθε χρόνο η σκληρή ξυλεία που αναπτύσσεται είναι περισσότερη από αυτή που συλλέγεται διασφαλίζοντας αξιόπιστες και μακράς διάρκειας προμήθειες. Καθώς ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με περιβαλλοντικές αλλαγές, με την αειφόρο ανάπτυξη να αποτελεί τη λέξη κλειδί για τα φυσικά υλικά, τα καλά νέα είναι ότι ο καθαρός όγκος του στοκ αναπτυσσόμενης σκληρής ξυλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε από 184.090 εκατομμύρια κυβικά πόδια το 1953 σε μόλις κάτω από τα 400.000 εκατομμύρια κυβικά πόδια (11,35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα !) το 2007 (Resource Planning Act Assessment 2007).

Ανταποκρινόμενοι στην αυξανόμενη ζήτηση για ανεξάρτητες διασφαλίσεις ότι η σκληρή ξυλεία Αμερικής προέρχεται από νόμιμες και αειφόρου ανάπτυξης πηγές, το Αμερικανικό Συμβούλιο Εξαγωγών Σκληρής Ξυλείας (American Hardwood Export Council, AHEC) έχει εκδώσει μια αναφορά με τίτλο "Assessment of Lawful Harvesting and Sustainability of U.S. Hardwood Exports". Η αναφορά αυτή προετοιμάστηκε από ανεξάρτητους συμβούλους και έχει ομότιμα αξιολογηθεί. Η έρευνα παρέχει επιβεβαίωση της νόμιμης και αειφόρου κατάστασης διαχείρισης δασών σκληρής ξυλείας Αμερικής. Για την αναφορά και για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα .

Σχετικά με την παρούσα έκδοση

Η παρούσα έκδοση είναι σχεδιασμένη για να παράσχει βοήθεια στους εκτιμητές ξυλείας, στους κατασκευαστές και στους τελικούς χρήστες ώστε να κατανοήσουν τις φυσικές και μηχανικές ιδιότητες και τις πιθανές εφαρμογές των κύριων εμπορικών ειδών σκληρής ξυλείας Αμερικής παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία για μια σωστή επίλογη. Οι φυσικές και μηχανικές ιδιότητες που καταγράφονται για όλα τα είδη στην παρούσα έκδοση προέρχονται από το βιβλίο Hardwoods of North America του H. A. Alden. Οι εν γένει διαφορετικές μέθοδοι δειγματοληψίας και δοκιμών αυτόματα συνεπάγονται διακυμάνσεις στις παρακάτω τιμές και επιπρόσθετα λόγω του ευρέως φάσματος στο γεωγραφικό μέγεθος και την ποικιλότητα του δασικού πλούτου των ΗΠΑ οι εν λόγω τιμές παρατίθενται ως ενδεικτικές και μόνο.

Παραδοσιακά οι ονομασίες των ειδών είναι οι εξής:

 • alder = σκλήθρο
 • ash = δεσποτάκι
 • aspen = λεύκα
 • basswood = φλαμούρι
 • beech = οξυά
 • birch = σημύδα
 • cherry = κερασιά
 • cottonwood = ποικιλία λεύκας
 • gum = μαστιχόδενδρο
 • hackberry = μελικοκιά (ψευδοκαραγάτσι)
 • hickory & pecan = άσπρη καρυδιά
 • maple = σφένδαμος
 • oak = δρυς
 • sycamore = πλάτανος
 • tulipwood = λιριόδεντρο
 • walnut = καρυδιά
 • willow = ιτιά